AKTUELLE REJSER


Store oplevelser i Alto Adige - Norditalien
  NB: Såfremt Udenrigsministeriets Rejsevejledninger skulle fraråde rejsetids....

Foråret 2022 i farverige, italienske haver og parker.
Vi kan  nu udbyde en ny og pragtfuld haverejse til Italien. Fascinerende haver i Norditalien forå....

Bridge- og/eller Golfrejse til Italien med Mads Krøjgaard
  Årets bedste og billigste BRIDGE- og/eller GOLFREJSE   Lørdag....

Højskolen på Sicilien
      NB: Såfremt Udenrigsministeriets rejsevejledninger skulle....

Efterårsferie i Italien med valg mellem sprog, madkurser, maling/akvarel..
  NB: Såfremt Udenrigsministeriets rejsevejledninger skulle fraråde denne rej....

Rom i december 2021 med Patrick Kragelund og lokale eksperter
      NB: Såfremt Udenrigsministeriets Rejsevejledninger skulle fraråde....

Italienske uger - Århus - 2022
De italienske uger i Aarhus gentages 2022 NU ÅBNET FOR TILMELDING TIL DEN FØR....

Rom foråret 2022: Antikken og moderne Arkitektur
GENTAGES FORÅRET 2022 Datoer følger august 2021   KOPI af rejseprogram 2020: En rejse fo....

Kulturrejse til Firenze 2022
NYT: Rejsen bliver gentaget 2022 Nærmere følger den 1. juni 2021     Programmet for 2020....

Jagt i Toscana/Mellemitalien
  Det er som det eneste rejsebureau nu lykkedes Italien Information Service A....
    
 

Foråret 2022 i farverige, italienske haver og parker.

Otte dage, foråret 2022 med have- og kulturhistoriker, Ole Fournais på haverejse i Norditalien

Vi kan  nu udbyde en ny og pragtfuld haverejse til Italien.

Fascinerende haver i Norditalien foråret 2022

19. - 25. april, 2022.

 

TILMELDING og betaling af depositum via dette LINK

 

 

Det er igen lykkedes at lokke den erfarne havehistoriker Ole Fournais til at arrangere og lede en rejse for Italien Information Service AS

 

Otte dage, foråret 2022

 

Pris pr. person i dobbeltværelse: kr. 14.440,-

Tillæg for enkeltværelse: kr. 1.420,-

 

Prisen dækker: Fly Kastrup-Milano t/r, hotel m ½-pension hver dag, samt en dag frokost på 'ris-gården', al transfer i Italien, alle udflugter og entreer, som er nævnt i programmet.

Det vil være en god ide at tilmelde sig meget hurtigt, da der bliver rift om pladserne på denne enestående og flotte rejse, som finder sted netop når de italienske haver er i fuldt flor.

 

Vi bor på disse to dejlige hoteller:

 

Magggioresøen : Hotel Pesce d'Oro, Verbania - 3 *   

 

Comosøen : Hotel Britannia, Cadenabbia - 3/4 *  

 

NB: DETTE VAR PROGRAMET FOR 2020 - VI FORVENTER AT GENTAGE SAMME PROGRAM SOM I 2020, MEN DATOER LIGGER IKKE HEL FAST ENDNU

 

 

 

Fascinerende haver i Norditalien

 

Frodige haver i betagende landskaber. Med taxabåd på eventyrlige havebesøg. Thorvaldsen og italiensk renæssance.

 

 

 

Ved de store søer i Norditalien danner Alperne en naturlig grænse mod nord og skaber her et specielt klima, hvor bjergvæggene kaster solvarmen tilbage til landskabet med søerne, slottene og haverne.

 

Neden for Alperne breder landskabet sig ud og bliver nærmest helt fladt. Gennem årtusinder har floden Po på godt og ondt været en livsnerve for den tætboende befolkning, som udviklede både landbrug, håndværk og industri til så højt et niveau, at området blev et forbillede for både Centraleuropa og Middelhavslandene i perioden fra ca. 1100 til 1600.

 

Det er i denne periode – også kaldet renæssancen efter interessen for at genskabe ideerne fra den klassiske Oldtid – at de berømte haver bliver til. Derfor indeholder haverne ofte de samme elementer :  statuer, vand, trapper, mindre haverum osv., som er karakteristisk for slot eller villa, som det har heddet lige siden Oldtidens Rom.

 

Gennem alle årene er villaerne bygget på de svalende bjergskråninger med haverne opdelt i rum eller direkte anlagt på terrasser. Dermed opstår nogle formidable synsindtryk, ofte med udsigt langt omkring og altid med inddragelse af det åbne landskab.

 

Langt senere kom mange velhavende vesteuropæere, som en del af deres uddannelse, på gennemrejse på vej til Rom. De blev ofte begejstret for Norditalien på grund af det milde og behagelige klima, de mange kulturelle seværdigheder og de smukke landskabsoplevelser. Især englænderne vendte i slutningen af 1700tallet og gennem hele 1800tallet hjem med mange haveideer, som blev omsat til engelske forhold og siden har været en fast del af de berømte engelske landskabshaver. Det gælder f.eks. pergolaer, vandtrapper og andre vandanlæg i haver og parker. Derfor vil den, som glædes over engelske havetraditioner, nikke genkendende til mange af de haveelementer, vi støder på i Norditalien.

 

Vi bor ved søerne ”Maggiore” og ”Como”, hvor vi besøger nogle ganske enestående haver, som hører til blandt de allerbedste anlæg i Europa. For at få de bedste oplevelser af det enestående landskab, skal vi ikke se det hele fra vinduet i en bus. Men i stedet rejser vi ofte med ”motoscafi” = de populære mindre taxabåde, som ses på alle søer i Mellem-og Sydeuropa. I Italien er både kaptajnen og selve båden til godkendelse hvert år – og rejselederen har gennem mange år udelukkende positive erfaringer med dem.

 

Dagsprogramme FOR REJSEN I 2020

 

1. dag : Med SAS fra Kastrup kl. 08.25 direkte til lufthavnen, Malpensa, hvorfra vi  straks kører til landsbyen Lainate, hvor vi holder forkostpause. Derefter besøger byens verdensberømte slot, Villa Litta, som er en blanding af renæssance og barok – både inde og ude. I parken oplever vi de finurlige overraskelser i form af talrige springvand, som gennem århundreder har skabt bestyrtelse – og ikke mindst latter. I de spændende grotter og loggia oplever vi de ganske specielle udsmykninger med inspirationer fra havet.

Herefter kører vi til den vestlige bred af den 212 km2 store Maggiore-sø, hvor vi besøger "Villa Pallavicino", som rummer en stor park både med en mindre zoologisk have og ikke mindst en flot samling af eksotiske træer og buske, som sammen med store farverige blomsterbede skaber en stor attraktion. Parken har i mange årtier været et yderst populært udflugtmål for børnefamilier og for planteelskere. Herefter kører vi den korte tur til middag på vores hotel i Verbania.

2. dag:

Da vi bor ned til søbredden, går vi direkte ombord i en taxabåd for at sejle over til udkanten af Stresa. Her tager vi gondolen halvvejs op ad bjerget, hvor vi spadserer det korte stykke til turens højest beliggende have "Giardino Alpinia" oven for Stresa. Dette private haveanlæg på godt 4 ha med flere end 600 bjergelskende plantearter er smukt beliggende, og herfra har vi nogle betagende udsigter over søen og bjergene bagved.

Nede igen spadserer vi på den smukke promenade ind til den meget turistbesøgte og atmosfærefyldte by, Stresa, hvor adskillige berømtheder har ferieret : den britiske dronning Victoria, de skandinaviske og russiske kongelige plus en lang række politikere, skuespillere og kunstnere.

 

Efter frokostpause i Stresa sejler vi med taxabåd rundt om pynten ved Verbania til "Villa Taranto", som med sit godt 20 ha store anlæg byder på enestående oplevelser med over 20.000 plantearter. Parken har stærkt skrånende terræn med slugter, idylliske haverum og smukke udsigter. Blandt fagfolk regnes denne have blandt de bedste botaniske haver i Europa med en efter italienske forhold meget høj plejestandard. Efter god tid her bringer båden os tilbage til hotellet.

 

3. dag : Denne dag forlader vi Maggioresøen og kører ned på den enorme Poslette, hvor vi syd for Vercelli besøger et gammelt kloster "Principio dei Lucedio" for bl.a. at høre om "risotto" og andre risretter. Den flade og yderst frodige Poslette  er bl.a. dannet gennem  mange tusinde års aflejringer fra smeltevandet fra bjergene mod nord og vest. I området mellem Torino, Vercelli og Alessandria domineres landskabet totalt af rismarker i en sådan grad, så man stort set ikke møder andre markkulturer. Vi oplever det gamle, delvist restaurerede kloster og får forklaret de italienske risdyrkningsmetoder med overrisling af  enorme arealer. Vi hører om de kendte italienske spillefilm med udgangspunkt i risområderne.

 

Vores frokost på samme kloster denne dag er i risenes tegn med lokale varianter i hyggelige omgivelser.

 

4. dag: Vi sejler med taxabåd fra hotellet direkte over til øen, Isola Bella, som siden 1500tallet har tilhørt fyrsteslægten Borromeo, som opførte et eventyrslot på, hvad der oprindeligt var en gold klippeknold. Her ser vi imponerende kunstsamlinger og smukke interiør. Og haven er ikke mindre imponerende: al jorden blev sejlet herover fra fastlandet og derved skabte man et eventyrligt haveanlæg ! På grund af varmen fra den store sø har øen milde vintre og behagelig luftfugtighed om sommeren, så der er en overvældende vegetation. På syv niveauer blev anlagt en stramt opbygget have fuld af kontraster, mange blomster og buske, et helt teater med obelisker, nicher, skulpturer og en stor samling påfugle – I sandhed et enestående haveanlæg !

 

Frokosten indtager vi på naboøen, Fiskernes Ø – naturligvis kendt for de mange og gode fiskeretter.

 

Efter endnu en kort sejlads kommer vi til hvad der oprindeligt blot var en køkkenhave, ”Isola Madre”, som er en helt anden verden. Men både søen, de omgivende bjerge og ejeren er de samme. I midten af 1800tallet blev parken ændret til et såkaldt pittoresk anlæg inspireret af engelske havetraditioner. Samtidig købte Borromeofyrsten  gennem årtier flere tusinde frø, småplanter og træer fra store dele af den  ubtropiske og tropiske verden. Planterne trives stadigt fint i det gunstige klima i læ af Alperne. Øen måler kun ca. 330 x 220 meter, men omfatter i de geografiske afsnit alligevel en stor samling palmer, bananer, azaleaer, rhododendron, magnolia og påfugle o.m.a. Vi får også lejlighed til at se slottets indre blandt andet en sjov udstilling af dukker og dukketeatre.

 

5. dag: Vi tager vores bus med på færgen over Maggioresøen til Laveno og kører ind mellem bjergene til ”Villa Cicogna” nord for Varese. I over 400 år har dette sted været ejet af  Mozzonislægten, og grev Jacopo tager selv imod ved den frescoudsmykkede slotsport med oplysninger om stedets historie, havens udvikling og pleje. Dette stilrene anlæg rummer bl.a. en fornem trappeformation og nogle vellykkede haverum, helt afskærmet med hække, tufmure og balustrader. Grev Jacopo viser rundt i det smukke gamle hus og vi ser også haverne fra villaens vandtrappe, som nu er under restaurering.

 

Vi spiser en lidt sen frokost i Como, hvor vi tilbringer hele eftermiddagen. I mere end 200 år har Como været den vigtigste handels- og industriby mellem Posletten og Alperne og var det vigtigste italienske indenlandske handelsknudepunkt med fine forbindelser mod nord til Tyskland, mod vest til Frankrig, mod øst til Venezia og Verona og mod syd til Milano og Firenze. I lange perioder var byen et berømt centrum for den italienske silkeproduktion, og der er stadig masser af silkebutikker i byen, som også byder på en skole med design af silkevarer og et silkemuseum. Den gamle bymidte rummer flere yderst seværdige kirker, museer og nogle silkefirmaer, som sammen med den harmoniske søpromenade har gjort byen verdensberømt. Desuden rummer Como også en række fashionable butiksgader.

 

Sidst på eftermiddagen kører vi langs Comosøens vestkyst til vort næste hotel ved Tremezzo.

 

6. dag: En taxabåd landsætter os på spidsen af halvøen ved Ossuccio midt i Comosøen. Her besøger vi det tidligere kloster ”Villa Balbianello”, som er blevet brugt i adskillige spillefilm. Omgivet af søen på tre sider fornemmer vi stilheden, nyder de smagfulde planter og beundrer harmonien mellem hus, have, landskab og arkitektur – en betagende oplevelse.

 

Derefter sejler vi til Bellagio, hvor vi ad idylliske trappegader går op til det tidligere fyrsteslot ”Villa Serbelloni” – nu ejet af Rockefellerfonden.

Her tilbringer mange forskere længere perioder i ro og fred for at arbejde med videnskabelige projekter. Omgivelserne: haven, parken og udsigterne giver masser af inspiration. Den stærkt skrånende have, søen på tre sider og de snedækkede Alper i baggrunden går op i en højere harmoni – deraf navnet ”Bellagio” = den smukke sø.

 

Efter frokostpause i de pittoreske trappegader går vi de ca. 450 meter fra havnen til ”Villa Melzi d’Eril”, som blev bygget 1808-1810 af den italienske vicepræsident Melzi d’Eril. Haven kombinerer på fornem vis italiensk terrasseanlæg med landskabelig engelsk havestil.

Søbredden domineres af en sirligt klippet allé af plataner afbrudt af en maurisk pavillon. Skråningerne bag slottet præges af store grupper af azaleaer og rhododendron. Enorme palmer og ahorn leder den besøgende til havens nordende med umiskendelig japansk inspiration. Taxabåden bringer os tilbage til aftensmad på hotellet.

 

7. dag: Med taxabåd sejler vi over søen til Varenna på østkysten til de yndige haver ”Villa Monastero” og ”Villa Cipressi”. Begge haver er meget blomsterrige og har syv-otte terrasser præget af overraskende, hyggelige udsigtspunkter og med en mængde klatre-og slyngplanter, som aldeles indhyller klippevæggen i farver og dufte. Begge villaer bruges til kongresser, møder og lignende, men er egentlig bygget som residens for adelige familier –naturligvis med stemningsfulde små opholdsrum. I Varennas mange trappegader finder vi talrige spisesteder – mange med betagende udsigter mod de sydvendte skråninger af Alperne.

Herefter kommer vi med taxabåd til ”Villa Carlotta” oprindeligt fra ca. 1700 og med marmorværker af Thorvaldsen bl.a. kopi af Alexanderfrisen desuden fantastiske udsigter fra de øverste etager. Selve haveplanen er nøje præget af det stejle terræn derfor de fire terrasser med hver sit særpræg og af de betagende udsigter til Bellagiokysten. Parken rummer meget store plantesamlinger og talrige små stier alle med skjulte siddepladser. Meget høje og struttende azaleaer, rhododendron, kameliaer og kalmia blander sig med fine nåletræer, en dramatisk bregneslugt, en større samling stenbedsplanter og en nyanlagt japansk inspireret havedel. Haven ved ”Villa Carlotta” regnes med rette blandt de bedste i Norditalien.

 

8. dag: Bussen bringer os op til det tyskitalienske kulturinstitut, ”Villa Vigoni” i bakkerne oven for Menaggio. Her ser vi på dramatiske skråninger nogle meget fine plantesamlinger, et par marmorværker af Thorvaldsen og smukke udsigter over store dele af Comosøen.

 

Vi oplever den betagende stemning i denne frodige have med en overraskende atmosfære af grønne nuancer, blomsterrige partier, kraftige klatreroser det hele omgivet af læskabende bjerge og med fabelagtige syn ned over søen.

 Frokostpausen holder vi nede i Menaggio, som er kendt  for den smukke søpromenade og for de fascinerende udsigter over søen og mod bjergene.

Turens sidste besøg gælder Konrad Adenauers sommerresidens, Villa La Collina, som med sine smalle stier, store træer og talrige azaleaer, rhododendron m.m. var en fredelig oase for den mangeårige tyske kansler. I dag holder man konferencer og seminarer på stedet.

 

Her tager vi afsked med den fascinerende stemning ved Comosøen og flyver hjem med aftenfly kl. 20.05 fra Malpensa med ankomst Kastrup kl. 22.05.

 

Ved bestillingen betales et ikke-refunderbart depositum på kr 3.000

Cirka seks uger før afrejsen sendes anmodning af restbeløbet. Anvend det personlige link, som er i den tilsendte mail.

Senere følger drypvist en mængde praktiske informationer vedr. rejsen. I ugen op til afrejsen fremsendes via e-mail flybillet og information om mødested i lufthavnen, samt de sidste praktiske oplysninger.

Afbestillingsregler

Ved framelding 6 uger før afrejsen refunderes 50% af rejsens pris og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Ved framelding senere end 4 uger før rejsen tilbagebetales det indbetalte beløb kun, hvis rejsen sælges til anden side, og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Vi anbefaler derfor, at man undersøger sine egne forsikringer nøje. Hvis man ikke er dækket, så anbefaler vi at man tegner en Afbestillingsforsikring. Gennem IIS tilbydes Danmarks bedste og billigste forsikring, der dækker på vanlige vilkår: ved pludselig opstået og alvorlig, lægedokumenteret sygdom hos deltager eller hos dennes nærmeste familie. Tjek først, om du allerede er dækket på anden vis; ellers kan du tegne en god forsikring gennem dette LINK.

NB: Fra januar 2008 dækker Det Gule Kort ikke længere hjemtransport ved sygdom; men det det gør ’vores’ forsikring. Så HUSK at tegne både en AFBESTILLINGS- og en FERIEREJSEFORSIKRING! Evt. gennem dette LINK.

HUSK: STRAKS at bestille det ”Blå sygesikringsbevis” hos Kommunens Borgerservice – det ”Gule” kender de ikke rigtigt i Italien. Husk også, at den offentlige sygesikring ikke længere dækker som tidligere. Undersøg derfor egen forsikring vedr. evt. syge-hjemtransport – eller tegn en Årsrejseforsikring gennem dette LINK.

 

Italien Information Service (IIS) optræder som agent for de i rejserne deltagende luftfartsselskaber, og det er alene disse, der har ansvaret for transportens korrekte gennemførelse.-   Tranebærkæret 9   -   DK-8220 Brabrand   -  Tel (+45) 8626 1666  -  Fax (+45) 8626 2227  -  italien@iis.dk